GYIK

Mi az a Pantone skála?

A nyomdaiparban egy szabványosított nemzetközi színskálát használnak a színek meghatározására, ezt hívjuk Pantone skálának. Ez a színskála egységesen elfogadott a világ minden táján.

Mi az a CMYK?

Az ofszet nyomás 4 színből tevődik össze cián, magenta, sárga, fekete festék. Ezt hívjuk CMYK-nak.

Mi az a direkt szín?

A nyomaton meghatározhatunk egy bizonyos színt, amit egy nemzetközi színskálából választunk ki. Ez lehet például Pantone 344. Ekkor a nyomda az általunk kiválasztott P 344-es színnel nyomja meg az anyagot. Ez a színskála egységesen elfogadott a világ minden táján.

Mi az a 4+4 és mit jelent az, hogy 1+0?

Az ofszet nyomás 4 színből tevődik össze cián, magenta, sárga, fekete festék. Ezt hívjuk CMYK-nak. Ha mindkét oldalát nyomjuk a papírnak, akkor 4+4-ről beszélünk. 4 szín a papír egyik oldala és a +4 szín a papír másik oldalát jelenti. Abban az esetben, ha 1 színnel nyomunk, azt a színt külön meghatározzuk. Például fekete ez a szín, akkor az 1+0 nyomáskor csak a papír egyik oldala van nyomva fekete színnel.


Mi a különbség a digitális és az ofszet nyomás között?

Ez hasznos és pénztárcakímélő lehet számunkra, ha tudjuk, melyiket válasszuk. Digitális nyomtatást akkor válasszunk, ha kis példányszámra van szükségünk és szeretnénk, ha gyorsan elkészülne. Ez egy digitális nyomtatási forma, mely a 4 alapszínből áll. Ha nagyobb példányszámú anyagot szeretnénk, akkor az ofszet nyomás a praktikus számunkra, ez nyomdagéppel történik a 4 alapszínből vagy direkt színekből. A kész nyomatot tekintve jelentősebb különbségek nem lesznek.

Mit jelent a papír gr súlya?

A gr súly m²-ként jelenti a papír súlyát. 40-200 gr-ig papír, 200 gr-tól karton, 400 gr felett papírlemeznek hívják. A szórólapok általában 80-150 gr, plakátok 170 gr, dossziék 300-350 gr, névjegyek 250-300 gr súlyú papírból készülnek.

Mi az a tampon nyomás?

Ez egy olyan technológia, mellyel különféle alapanyagú tárgyakat, melyek nem síkfelületűek és általában kis méretűek logóval, szöveggel feliratozni lehet. Klisével készül és a színeket egyenként nyomják a felületre. Tollak, pendrive, nyugi labda emblémázására kiválóan alkalmas.

Biegelés, stancolás?

A vastagabb papíroknál, általában 135 gr felett a hajtás során a papír anyaga kitörik. Ezt elkerülhetjük, ha az anyagot a hajtás vonalában előnyomjuk, ezt a munkafázist biegelésnek nevezzük. Stancolást kérjünk, ha azt szeretnénk, hogy a papírunk egy adott formára legyen elkészítve, például ívek vannak rajta, vagy különböző formák, gondoljunk itt most például egy dobozra. Ezt a formát egy úgynevezett stanszerszámmal vágják ki, ebben kések vannak, és ezek segítségével kapjuk meg a kívánt formát.

Mit jelent a felületnemesítés és miért van arra szükség?

A felületnemesítés a nyomatot egyedibbé, feltűnőbbé vagy tartósabbá tevő nyomdatechnológiai eljárás. Ezek lehetnek különböző fóliák, lakkok, dombornyomás, prégelés. A látványt, ezt a fajta megjelenését a nyomatnak kiemelkedő, alkalmi kiadványokra, díszcsomagolásra, prémium termékek megjelenésére javasoljuk.

Mire jó, ha van arculat?

Egy cég arculatát az úgynevezett arculati kézikönyv tartalmazza. Ebben megtalálhatóak, azok a formai és tartalmi elemek, ahogy az adott cég megjelenhet. Ide tartoznak a legfontosabb irányelvek például a logó színétől a méretéig, elhelyezkedéséig, a betűtípus használata, kommunikálás a különböző platformokon az elektronikustól a nyomtatott anyagokig.

Milyen a jó logó?

A jó logóból könnyen megértjük, hogy a cég mivel foglalkozik. Kreatív munka eredményeképpen másoktól jól megkülönböztethető, általánostól eltérő, egyedi a jó logó. Nagyon fontos, hogy jól felhasználható legyen kis méretben, például egy névjegykártyán, ugyanakkor nagy méretben is megállja a helyét. A színek kiválasztásánál is oda kell figyelni arra, hogy esetenként nem csak világos háttér előtt jelenik majd meg, ahogy a terveken szerepelhet, előfordulhat sötét háttér is jó, ha van arra is egy verzió. Jól kell működnie a különböző nyomdai eljárásokban, úgymint szita, tamponnyomás, prégelés is.

Mi az a nyomdai állomány?

A nyomdai állományból készül el a nyomat a nyomdában. Ez egy elektronikus formában készült PDF formátumú állomány, úgynevezett Press Ready PDF. Vágójelekkel ellátott kompozit PDF, aminek a felbontása ideális esetben 300 dpi.

Mit jelent a képfelbontás?

Sokszor kapunk megrendelőinktől egy képet, hogy ezt szeretnék egy kiadványban látni. A monitoron jól mutat, ám a munka során kiderül, hogy nyomásra alkalmatlan, kicsi a felbontása. Ez miért van? A felbontás egy kép részletgazdagságát jelenti, amely képpont/hüvelyk mértékegységben adható meg. Minél nagyobb a hüvelyenkénti képpontok száma, annál nagyobb a felbontás. Nagyobb felbontású kép esetén általában jobb lesz a nyomtatott kép minősége. A weben tökéletesen megfelel egy 72 dpi felbontás, míg a nyomdában nyomott anyagoknál legalább 300 dpi felbontás szükséges.

Mi az a dpi és mikor, mennyit kell belőle használni?

A dpi a "dots per inch" rövidítése, ami magyarul: képpont per hüvelyk. Tehát a dpi felbontás az egy hüvelyknyi területre eső pontok számát jelenti. A weben tökéletesen megfelel egy 72 dpi felbontás, míg a nyomdában nyomott anyagoknál legalább 300 dpi felbontás szükséges. A roll upoknál, plakátoknál minimum a 100 dpi felbontás szükséges.​

Mi az a digit proof ?

A nyomtatás színhelyességének ellenőrzésére szolgál, ez egy próbanyomat, ami digitális eljárással készül. A nyomás előtt ajánlott digitális proof-ot készíteni, így a felelősségvállalás kérdése tisztázott marad.

Mit jelent az, hogy kifutó?

Ha a nyomatunk, papír szélén valamilyen szín van, akkor ezt a színt a nyomdában a kész méreten kívül 3-5 mm felett kell nyomtatni. Ezt a részt a végén levágják, de így biztosítható, hogy nem lesz fehér a papír széle.

Mi az a vágott és tükör méret?

A vágott méret jelenti azt a méretet, amekkora a késztermék lesz. A tükör méret a sajtóban, hirdetések oldalain a szöveggel, képekkel kitöltött, margók által határolt felület.

Mi az a vektorgrafika?

Vektoros képet vonalak és görbék segítségével rajzolhatunk a szerkesztő programmal. Ilyen program lehet az Illustrator vagy Corel Draw. A fájlok kiterjesztése ai, eps, pdf, cdr. A vektoros fájl bármekkora méretben nagyítható anélkül, hogy romlana a minősége. Könnyű módosítani, színezni, változtatni. A logókat vektoros formában készítjük.